top of page
מגזין עסקים בכושר
תמונת הסופר/תשי אלנקרי

מלחמה מתמשכת באוקראינה: תובנות לעסקי הכושר בישראל


עסקי כושר בישראל: תובנות מהמלחמה באוקראינה


למרות שהמלחמה באוקראינה היא שונה מהמלחמה בין ישראל לחמאס, עדיין ישנם כמה תובנות שניתן ללמוד מהמלחמה המתמשכת באוקראינה מול רוסיה (מעל שנה וחצי) ולאמץ גם אלינו כאן בישראל מספר דברים כדי להתמודד טוב יותר עם כל אתגר שעשוי להגיע במידה ונידרש להמשיך במלחמה לאורך זמן.



בימים האחרונים דיברתי והתכתבתי לא מעט עם מאמן כושר בשם קונסטנטין שעלה לישראל מאוקראינה בדיוק לפני שנה. הוא איבד שם המון לקוחות, ואף באותו היום של הפלישה הרוסית היו מתוכננים לו סדרה של אימונים אישיים עם 3 לקוחות החל מ-6:00 בבוקר.


הוא סיפר לי על הרבה עסקי כושר באוקראינה שנסגרו והוא נשאר עדיין עם קולגות לתחום בקשר, עם מאמנים ולקוחות כך שהוא יכול היה לתת לי תמונת מצב עדכנית של ענף הכושר באוקראינה.

מלחמה בישראל עולם הכושר


במהלך תקופת הקורונה ניסיתי כל הזמן ללמוד ממדינות שהקדימו אותנו עם המגפה (סין ואיטליה למשל) ובכך הייתי לי נקודת מבט מסויימת (די טובה) כדי לנסות ולהעריך בכל שבוע מה יקרה בשבוע הבא (בהיבט העסקי).


אחרי מספר חודשים זה כבר לא היה רלוונטי כי כל העולם היה פחות או יותר באותו הבלאגן ואצלנו בתקופות מסויימות הבלאגן היה גדול יותר.



ANYWAY...


מלחמה בישראל עולם הכושר


מלחמה: על מי מסתכלים? ממי לומדים? ממבצעים קודמים? ממלחמת לבנון השנייה ב-2006? אולי בכלל התקופה והדור הנוכחי שונים לחלוטין וצריך להסתכל על דברים רלוונטיים לימים אלו? לשנת 2023....הרבה מחשבות...


מלחמת אוקראינה - רוסיה, זה הדבר הכי קרוב בעידן הנוכחי עליו נוכל להתבונן בימים אלו וללמוד עד כמה שניתן. המלחמה באוקראינה היא שילוב של מלחמת בלימה והתגוננות (בעיקר בחודשים הראשונים שם) לצד פעולות התקפיות שרואים יותר היום מהצד האוקראיני.



זה אמנם מאוד שונה, כי שם הרוסים נחשבים למעצמה הגדולה שמנסה לכבוש בחזרה חלקים מאוקראינה הקטנה, אבל זה עדיין יכול לספק לנו הצצה לשינוי ודפוסי התנהגות בזמן מלחמה ממושכת מצד בעלי העסקים, המאמנים ומצד הלקוחות.


מלחמת אוקראינה תעשיית הכושר


תמונת מצב של פגיעה בעסקי כושר באוקראינה בעקבות המלחמה עם רוסיה


המלחמה באוקראינה, שהחלה ב-24 בפברואר 2022, פגעה בכלכלה האוקראינית כמו גם בענף הכושר במדינה. חדרי כושר רבים נאלצו לסגור את שעריהם, ספקי ציוד וסחורות התקשו לספק את המוצרים הדרושים, ואנשים רבים פשוט לא יכלו להרשות לעצמם לשלם עבור שירותי כושר.


החודשיים הראשונים (פברואר-אפריל 2022)

בחודשיים הראשונים של המלחמה, ענף הכושר באוקראינה הגיע כמעט למצב של קיפאון. חדרי כושר ברחבי המדינה נסגרו לחלוטין (מזכיר את חודש הקורונה הראשון) כאשר אנשים חיפשו מקום בטוח מהלחימה, עזבו את המדינה בהמוניהם ודאגו בעיקר לביטחונם האישי.



חדרי כושר באוקראינה בזמן המלחמה

6 חודשים מפרוץ המלחמה (פברואר-אוגוסט 2022)

ככל שהעימות התמקם למצב של סטגנציה ממושכת (בערך איפה שישראל הייתה לאחר השבועיים הראשונים), חלק מעסקי הכושר החלו להיפתח מחדש בזהירות (לאחר חודשיים-שלושה) תוך הקפדה על פרוטוקול בטיחות קפדני ותפעול עם קיבולת מוגבלת.


אימוני הכושר הווירטואליים זכו לפופולריות והיו עדיפים כאשר אנשים חיפשו דרכים להישאר פעילים מבלי לצאת מהבית. בהדרגתיות הענף הלך והסתגל למציאות החדשה, אבל עדיין אי הוודאות, הפחד מהמלחמה, מאות האלפים שעזבו את המדינה גרמו לירידה משמעותית בביקוש של לקוחות ולאנשים היו סדרי עדיפויות אחרים.


חדרי כושר אוקראינה מלחמה

שנה מפרוץ המלחמה (פברואר 2022-פברואר 2023)

שנה לתוך המלחמה, ענף הכושר באוקראינה הראה סימנים של חוסן והסתגלות. בעוד שרבים מחדרי הכושר נותרו סגורים, בעיקר באזורים שנפגעו ישירות מהלחימה ובאזורים בגבולות עם רוסיה, אחרים, בעיקר נפתחו מחדש עם נחישות מחודשת.


אימוני הכושר הווירטואליים המשיכו להיות חלק אצל אחוז לא קטן מהאוכלוסייה שהייתה פעילה, ושילובים היברידיים של אימונים פנים אל פנים לסרוגין עם אימונים באונליין הופיעו יותר ויותר.



מלחמה אוקראינה עסקי כושר ישראל

שלושת הבעיות המרכזיות שהופיעו כשנה אל תוך הלחימה:

- מחסור בכוח אדם. קושי למצוא מדריכים.

- הפרעות בשרשרת האספקה (ציוד / תוספים / שירות תיקונים).

​​- ירידה בביקוש של לקוחות.


המצב הנוכחי (נובמבר 2023) - שנה וחצי מפרוץ המלחמה

נכון לנובמבר 2023 תעשיית הכושר באוקראינה חזרה לפעילות ב-70-80 אחוזים לעומת מה שהיה לפני ה-24 לפברואר (פרוץ המלחמה).


עסקי כושר במלחמה


בואו נתחיל בתמונת מצב עסקי הכושר בישראל נכון לנובמבר 2023


**כל הנתונים המובאים כאן נאספו באופן אישי על ידי בצורה מדגמית מלקוחות שונים איתם אני עובד או בעלי עסקים שאני מכיר מרחבי הארץ - שילוב של בעלי סטודיו'ס ומועדוני כושר

(לא רשתות)**



ישובים מפונים


באזורים של הישובים המפונים (בדרום או בצפון) העבודה נעצרה ב-100% ועל זה אין צורך להרחיב.


אזור הדרום


באזורים המטווחים בתדירות הגבוהה ביותר (אשקלון / אשדוד והסביבה) העבודה ירדה בממוצע בין 25 ל-50%. תלוי בהרבה גורמים עליהם אפרט ממש בהמשך.


** באזורים האלו נתקלתי ב-2 עסקים שהצליחו לשמור 'פחות או יותר' על הקיים אבל הרוב הגדול נפגע משמעותית.



אזור השפלה


השפלה גם כן מטווחת מאוד במלחמה הזו (בעיקר ראשון לציון) ולכן ספגה גם כן פגיעה לא קטנה. וכאן יש לי נתונים מפתיעים שנחלקים ל-2.


בחלק מהעסקים שאיתם דיברתי נרשמה פגיעה וירידה ממוצעת של 25-30% בהכנסות ואצל בודדים גם נרשמה ירידה של 50%-40%. אבל, היו חלק קטן שהעידו על כך שההכנסות שלהם עלו דווקא בתקופה הזאת לעומת השנה שעברה (אמרו לי את זה בלחש והוסיפו התנצלות).


במרכז / גוש דן


הממוצע בהכנסות (מתוך 17 העסקים איתם דיברתי) הוא ירידה של 25-30%. גם כאן היו מספר עסקים בודדים שדיווחו דווקא שלא נרשם שינוי בהכנסות וחלק גם סיפרו על עלייה בהכנסות (בעיקר החל מחודש נובמבר) ובעיקר בזכות המון פעולות שעשו.


אזורים לא מטווחים


אזורים כאלה שלא חוו אזעקות או חוו אזעקות בתדירות מאוד מאוד נמוכה.

גם כאן זה נחלק לשניים: אלו שירדו בהכנסות ואלו שצמחו.

היו הרבה עסקים שחוו צמיחה משמעותית בתקופה הזו, וזאת בעיקר בגלל האזור בו נמצאים (ללא אזעקות) והמפונים שמגיעים בהמוניהם.


ויש את אלו שחוו ירידה ממוצעת של 20-30%

אבל כאן כל ירידה יושבת בעיקר על הטראומה או השיתוק בו נמצא בעל העסק.



פגיעה עסקי כושר


במה תלויה הפגיעה בעסקים באזורים השונים בארץ?


אני שם בצד את ישובי העוטף, שדרות ושאר הישובים בדרום או בצפון שפונו מבתיהם.

שם אין צורך להרחיב.


בשאר האזורים בארץ ולהבנתי (רק להבנתי)

הפגיעה או ה-אי פגיעה בעסקים תלויה בהרבה גורמים כמו כמות הלקוחות שעזבה את האזור, כמות הלקוחות שלוקחת חלק במלחמה (האישה או הבעל במילואים), המצב הנפשי של בעל העסק (נפגע באירועי ה-7 לאוקטובר / מישהו מבני משפחתו וכו) וכמובן אם הוא או היא נמצאים במילואים. כל אלו ועוד הם חלק בלתי נפרד מהפגיעה של העסקים.


מבט קדימה עסקי כושר בישראל בזמן מלחמה


על מה חשוב להקפיד בהסתכלות קדימה?


1. היערכות למצבי חירום: המלחמה הזו תפסה את כולנו לא מוכנים. אבל עכשיו, מעל חודש וחצי אל תוך האירוע, חשוב להמשיך ולפתח תוכנית חירום שתכלול צעדים שעלינו לנקוט במקרה שהמלחמה תעלה מדרגה. התוכנית צריכה לכלול את ההיבטים הבאים:

  • תפעול העסק במצב חירום - מה עושים במצב לחימה שעולה מדרגה?

  • הגנה על העובדים - איך שומרים על העובדים גם אם מפחיתים להם שעות?

  • המשך השירות ללקוחות - איך ממשיכים לספק שירות לקוחות כאשר כמות הלקוחות יורדת משמעותית וכך גם העובדים? איך ממשיכים לתת שירות טוב?


2. גלו גמישות והסתגלו לשינויים במהירות: זה הטיפ הכי חשוב. אי אפשר לתכנן הכל לפרטי פרטים, אבל צריכים בכל יום ובכל שבוע, לתכנן את השבוע הבא. חשוב להיות מוכנים לשינויים פתאומיים. גם אם נדמה לנו שאנחנו עומדים במקום כרגע, חשוב תמיד להיות מוכנים לשנות את התוכניות של העסק בהתאם לנסיבות המשתנות.


בהצלחה!


יש לכם שאלה? צריכים עזרה בימים אלה של המלחמה? תרגישו חופשי

להצטרפות לחמ"ל העסקים 'פורום עסקים בכושר' בווטסאפ לבעלי עסקים בתחום הכושר לקבלת פרטים על שיווק דיגיטלי לעסקים בתחומי הכושר והספורט

Comments


bottom of page