״יש לי כבר מיתוג, בנו לי לוגו לעסק״. כך אמר לי לא מזמן בשיחה בעל סטודיו לאימונים לקראת הקמה, כשכל מה שהיה לו זה לא יותר מלוגו פשוט שנוצר ב-2 דקות דרך אפליקציה חינמית. לא חלילה שאני מזלזל על יצירת לוגו באפליקציה חינמית (יש גם הברקות לעתים) אבל חשוב לדעת: לוגו זה לא מיתוג. אז מה זה מיתוג ומה הוא צריך להכיל?
מה עסק בתחום הכושר צריך לכלול בעסק כדי להפוך למותג?
לפני שניגש ל-10 המרכיבים החשובים ליצירת מותג בתחום הכושר והספורט אני רוצה לשתף ב-2 שאלות שאני שואל כל עסק חדש לקראת הקמה:
2 שאלות עיקריות
האם יש כבר שם לעסק?
והאם יש מיתוג שנעשה?
למה חשוב לי לדעת לגבי השם והמיתוג?
כי אלו מרכיבים סופר קריטיים ב-GPS של העסק והצלחתו. למעשה זה ההבדל בין חלק גדול מהעסקים המצליחים לבין כל השאר וכבר אסביר על זה בהמשך הכתבה.
10 המרכיבים לבניית מותג בתחום הכושר והספורט
1. שם עסק - זה אחד המקומות הראשונים בהם אני ממליץ להתחיל רגע לפני פתיחת עסק חדש. האם העסק הולך להיות השם המלא שלכם? חלק ממנו? שם מומצא? משחק מילים? משהו בשילוב המילה FITNESS או שמא מילה שונה לחלוטין? האם שם העסק מייצג את מה שאתם עושים? תהליך NAMING (בחירת שם לעסק) זה אחד התהליכים שאני הכי אוהב לעשות עם כל עסק. זו ממש לידה של משהו חדש. משם הדרך עבורי חלקה לשאר התהליכים. אני אתן דוגמא מהעסק שלי: לחברת הייעוץ שלי קוראים פיטנס 360 וזה בדיוק מה שהיא עושה - עוטפת עסקית ושיווקית עסקים בתחום הכושר והספורט ב-360 מעלות -סוג של one stop shop לעסקים בתחום.
2. סלוגן לעסק - הלוגו מבטא מבחינת השם או מבחינה גראפית את התועלת של המותג ללקוח, הסלוגן – מבטא אותה באופן מילולי. הסלוגן בפיטנס 360 הוא: מכניסים עסקים לכושר. משחק מילים מאוד פשוט ומובן שסביבו נבנתה סדרה שלמה של כנסים (עסקים בכושר), קהילת פייסבוק, קבוצות ווטסאפ לעסקים בתחום, סדנאות, תכנית הליווי שלי לעסקים, פתיח הוידאו בחלק מהסרטונים שלי, האשטאג ועוד...
3. צבעי מותג /פונטים / שפה גראפית - יש מישהו שלא מכיר את המותג מאחורי הצבעים של התמונה הבאה ואת החיוך? מבלי לשים לוגו או לכתוב משהו אפשר לנחש תוך 3 שניות לאיזה מותג זה שייך. לאיזה צבעים אתם מתחברים? מה הכי מייצג אתכם? מה הצבעים משדרים?באיזו שפה גראפית לבחור? מה הקו והאופי העיצובי של המותג שלכם?
באיזה פונט (גופן) לבחור? האם בפונט ייחודי? פונט שמשדר כוחניות / אנרגיות / יוקרה / פשטות? לכל אלו יחד יש חשיבות גדולה בתהליך המיתוג.
4. חזון, ייעוד, מטרות וערכים - כדי לאפשר לעסק לחתור לאיכות ומצוינות עלינו לשאול עצמנו את 5 השאלות הבאות:
ייעוד- MISSION STATMENT- מי אנחנו ומהי הסיבה לקיומנו?
חזון- VISION STATMENT- מה אנחנו רוצים להיות?
אסטרטגיה STRATEGY-- כיצד נשיג את החזון?
מטרות ויעדים GOALS -&OBEJECTIVE כיצד נוכל לאמוד ולמדוד את הצלחתנו?
ערכי הליבה - CORE - מהם חמשת הערכים הדומיננטיים שמובילים את העסק?
5. חווית לקוח - מצליל ההמתנה בטלפון, דרך תיאום האימונים בנוחות דרך האפליקציה ועד הרגע שמסיימים את האימון ואנשי הצוות מברכים: תודה שהתאמנת ב-YELLOW :)) בחלק גדול מהעסקים אותם ליוויתי ניסינו לחשוב כל הזמן על הפרטים הקטנים ולהכניס 'אינפוטים' קטנים שמשדרגים את החוויה. לדוגמא: בעסק אחד דאגנו שכחלק מהסיסטם של העסק, כל לקוח שמסיים אימון מקבל תמר עטוף בניילון אישי ממותג עם מדבקת העסק, בעסק אחר כוס לימונענע קרה בסיום בגדר חובה, ובמקום אחר דאגנו לשלוח הודעת סמס אוטומטית מצחיקה והומוריסטית כ-20 דקות מסוף האימון, כזו שעושה 'בילד אפ' כבר לאימון הבא. תחשבו על כל ה-FLOW של הלקוח, וחשבו איך להכניס חוויה בכל אחד מהשלבים.
6. סגנון המותג - למועדוני הכושר והסטודיו הטובים באמת יש סגנון ואמירה אישיים. אחד משדר מרדנות, השני משדר אורבניות, השלישי איקוניות והרביעי COOLNESS. חשוב למצוא את סגנון המותג גם בעסק שלכם. אז מה האמירה של העסק שלכם?
7. שיום שירותים בעסק - האם יש שמות מיוחדים לשיעורים אצלכם? מה בנוגע לשמות מסלולים? ומה לגבי שמות של התכניות השונות שהעסק מציע? שימו לב שבכל המסעדות הטובות יש מנת הבית או מנת השף לצד שם מפוצץ למשהו שאפשר למצוא רק שם...כך גם בהרבה עסקי כושר, יש אינספור המצאות ושילובי שמות מעניינים שניתן להמציא לשיעורים אצלכם. במקום שיעור עיצוב וחיטוב אפשר לקרוא לשיעור FUSION . במקום אימון פונקציונאלי אפשר לקרוא לאימון POWER X (ה-X לדוגמא מייצג 10 דברים שקורים באימון), ובמקום מסלול הרזייה ל-6 שבועות אפשר לקרוא לתכנית בשם: IMPACT6 ובתיאור התכנית להוסיף את 'מסלול הרזיה ל-6 שבועות'. שיום השירותים בעסק מסייעים למותג להיות חזק ומעניין יותר.
8. שפה מילולית - בעיקר סיסמאות ומשפטים המזוהים עם העסק. משפטי העצמה המזוהים עם העסק בעברית או באנגלית על גבי קירות העסק, באתר האינטרנט ובשאר החומרים המעוצבים.
9. דמות מייצגת / פרזנטור - דמות / איש מקצוע שעומד בראש העסק. יש חברת מכוניות ויש את טסלה. בראש חברת טסלה עומד אחד מהאנשים הכי חדשניים ומסקרנים בעולם: אילון מאסק. אם אני רוצה להיות מזוהה עם חדשנות ועם אמירה אחרת בשוק המכוניות החשמליות אני אקנה טסלה. כך גם היה בימיו של סטיב ג'ובס כשהוביל את אפל. אני לא מסוגל להחליף את האייפון שלי כבר יותר מעשור, מהסיבה הפשוטה ביותר: סטיב ג'ובס דיבר אליי. ערכי המותג של אפל מדברים אליי, הרגשתי חיבור עמוק והזדהות וזאת אודות לאדם אחד.
יש עוד אינספור דוגמאות גם בתחום הכושר בארץ ובעולם על דמות מייצגת שמוביל/ה מותג ואנשים מגיעים בגלל אותה הדמות (גם אם פיזית לא ממש זוכים לפגוש בהם). כשאתם מקימים עסק בתחום הכושר, גם אין בכוונתכם לקחת הכל על עצמכם או שאתם חוששים שמא 'אנשים ירצו רק אתכם' אל תפחדו לשים את השם ואת הפרצוף שלכם בפרונט. אם תבנו את הדברים בצורה נכונה, המותג, הפנים, הערכים שאתם משדרים כפרסונה יעזרו למותג שלכם להתרומם.
10. הפצת המותג - בניית 'אסטרטגיית תמנון' הכוללת שיווק ברשתות החברתיות, שיתופי פעולה, חיבורים למותגים משלימים, בניית אתר אינטרנט, כתבות תוכן ברשת ועוד...אחרי שכל השלבים נעשו, זה הזמן לתכנן איך להפיץ את המותג.
מותג חזק יעזור לכם למכור הרבה יותר עם הרבה פחות מאמץ.
בשנים האחרונות זכיתי לעבוד צמוד עם מאות עסקים ומותגים בתחום הכושר, הקמתי מותגי כושר מ-0 או שהיה לי חלק בקידומם ומיתוגם מחדש. צברתי המון נסיון וראיתי את הפידבקים המתקבלים ממותג מושקע. מותג שיש לו לוגו....וגם הרבה מעבר. אין לי בכלל ספק, מותג חזק ומוכר יותר - מוכר יותר ועם הרבה פחות מאמץ.
ההשראה ממותגי הכושר והספורט - הפעולות עם חיבור לקרקע
את ההשראה שלי אני לוקח ממותגי הכושר והספורט הגדולים בעולם אבל דואג לעצום עיניים, להזכיר לעצמי שאני בישראל ובכך להיכנס לנעליים של הסטודיו הקטן מצפון הארץ או מועדון הכושר המקומי בדרום שיש לו בכלל צרכים וקהלי יעד אחרים.
מהמותגים הגדולים למדתי הרבה על מיתוג אבל בעיקר על נועזות ועל חדשנות, אבל כשזה מגיע למיתוג אישי של אדם או עסק קטן הסיפור הוא שונה לחלוטין.
מה שעובד אצל מותגים גדולים לא יעבוד לרוב אצל מותגים קטנים ולהיפך.
וכאן נשאלת השאלה: אולי בעצם מיתוג לעסק בתחום הכושר מתאים רק למותגים גדולים? האם כל אחד צריך לעבוד על המותג שלו? כן וכן.
מה אפשר ללמוד מחברות הספורט המובילות בעולם?
כשזה מגיע לעסק, אנשים יעדיפו לקנות מעסק מוכר, במילים פשוטות מותג מוכר.
אני אתן לכם דוגמא: קחו את עולם ביגוד הספורט והחולצות המנדפות זיעה (דריי פיט). אפשר לקנות חולצת טישרט מנדפת זיעה באיכות טובה תוצרת סין ללא מותג ב-30 ₪ ואפשר לקנות נייקי או אדידס ב-150 ₪. הלוגו הקטן של אחת מהחברות הנ״ל (נייקי או אדידס) ישלש אם לא יחמש את מחיר החולצה לעומת זו הלא הממותגת.
המותג מייצג עבור הלקוח משהו הרבה מעבר לחולצה מנדפת זיעה.
בנייקי מבטיחים "להביא השראה וחדשנות לכל אתלט בעולם", ומבטיחים איכות ויכולת. ערכי המותג שלהם מורכבים כבר שנים מהמושגים "מצויינות", "הישגיות", ווינריות" ו"שאפתנות".
כשאני קונה נייקי אני קונה את הערכים שהמותג מייצג עבורי (וכמובן אופנה עכשווית).
אז כמו שוודאי הבנתם, לוגו זה לא מיתוג, חשוב ליצוק את החזון, הערכים, הסגנון וחווית הלקוח.
כשאני עובד עם עסקים, חשוב לי לעבוד איתם על הרבה מרכיבים, המרכיבים שעזרו לי אי שם ב-2008 להבין את ההבדל העצום שקיים בין עסק למותג, כמו גם ההבדל בין 'בעל עסק' ל-'איש עסקים'.
מה ההבדל בין שניהם? בעל עסק לרוב זה גם אדם שיצר לעצמו מקום עבודה נוח. איש עסקים זה אחד שלא רק עובד בעסק אלא גם עובד עליו וסביבו. זה הבדל עצום שלי באופן אישי ולהרבה עסקים עשה הבדל עצום.
מאיפה מתחילים לחזק את המותג שלי?
בשלב ראשון חייבים להתחיל ולדמיין איך זה ייראה וירגיש כשנהיה מותג. האם אנחנו בכלל רוצים את זה? בשלב הבא חשוב להכין עצמכם מנטאלית לכך כי בנייה וחיזוק מותג זהו תהליך לטווח הארוך. כתבות שכתבתי בכל מיני אתרים לאורך השנים הפנו אליי לקוחות אחרי שנה ואפילו שלוש שנים. כנ"ל לגבי סרטוני וידאו שעלו ביוטיוב או שיתופי פעולה עם עסקים אחרים שהניבו פירות אחרי חודשים ארוכים.
מי שמצפה לקצור את הפירות אחרי שבוע של עשייה, אני לא ממליץ בכלל להיכנס לתהליך. מותג לוקח זמן לבנות. זה מצריך סבלנות, תכנון אסטרטגי ועבודה על כל אחד מ-10 המרכיבים שמרכיבים מותג. עברו על כל אחד מהסעיפים מעלה וראו מה חסר לעסק שלכם כדי להפוך למותג.
שאלה שתעזור לכם לדייק את ערכי המותג:
אילו ערכים אנשים קונים ממני כעסק בתחום הכושר? (מצאו את חמשת הערכים המרכזיים).
זכרו: עסק זה נחמד, מותג זה סיפור אחר לגמרי.
נ״ב 1- אל תתנו לחברים או בני משפחה לבנות את הלוגו שלכם (אלא אם הם עובדים בתחום) מ-3 סיבות:
לא יהיה לכם נעים לשגע אותם.
אם הם חובבנים והלוגו לא ייצא כמו שאתם אוהבים בלשון המעטה, לא יהיה לכם נעים לבייש אותם אחרי שהשקיעו בכם זמן, ואז אתם עשויים להשתמש במשהו שאתם לא שלמים לגביו.
כשמישהו עושה לך טובה - אתה צריך להתפשר...
נ״ב 2 - את המיתוג של העסק לא משאירים לסוף. בונים אותו ממש בהתחלה כדי לקבל את ההשראה הדרושה לעיצוב חלל העסק / שילוט / מדבקות / אתר / מודעות / עמוד פייסבוק ואינסטגרם וכו.
יש לכם שאלה? צריכים עזרה עם העסק שלכם?
להצטרפות לקבוצה הסגורה של
לקבוצת ווטסאפ סגורה לעסקים בתחום הכושר והספורט
Kommentare